VINYASA YOGA & YIN YOGA
Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van fysieke yoga (hatha). En als je net met yoga begint kun je makkelijk verdwalen in de zogemaande ‘jungle of yoga’. Maar uiteindelijk is het allemaal yoga. Probeer verschillende lessen uit en kies dan je favoriete stijl.

De yoga-stijlen die ik voornamelijk geef zijn Vinyasa (yang) yoga en Yin yoga, twee verschillende yoga- vormen, die met ieder zijn unieke stijl en kijk op het menselijk lichaam, elkaar fantastisch aanvullen. In Vinyasa zijn we bezig om elke spier van het lichaam aan te spannen en sterk te maken, terwijl in Yin yoga we juist de spieren zoveel mogelijk ontspannen. In beide  lessen staat de liefde voor jezelf, het respecteren van grenzen en het bewaken van wat je echt nodig hebt centraal.

Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga. In een vinyasa les, verbinden we de beweging met de ademhaling. De verschillende houdingen volgen elkaar op in een ‘flow’. De term ‘vinyasa’ wordt ook wel gebruikt om een specifieke serie van bepaalde houdingen te benoemen (Chaturanga naar Upward-Facing Dog to Downward-Facing Dog​)​. Vinyasa yoga leert ons om echt gewaar te zijn van onze ademhaling, krachtig te zijn en kalm tegelijk, tijdens actie – op de mat en uiteindelijk ook naast onze mat.

yin yang symbol

yin yang symbol

Yin yoga
Veel van alle vormen van de yoga is dynamisch en actief, dit om onze spieren sterk te maken, ons yang- weefsel.  Yin Yoga is gebaseerd op de Taoist concept of Yin en Yang, tegengestelde en aanvullende principes van de natuur. Yin/Yang zijn tegenovergestelde krachten die elkaar nodig hebben om in balans te zijn. Yin is de stabiele, moeilijk beweegbare, beetje verstopte aspect van ons lichaam. Yang is de veranderlijke, beweegbare en vaak duidelijk zichtbare aspect. In het lichaam is het relatief meer stijve bindweefsel, pezen en banden Yin. En de meer beweegbare gedeeltes, de spieren, meer yang.
Een yin-les bevat een serie van poses die je lang vast houdt, vaak zittende en liggende houdingen, deze poses houdt je zo tussen de 3 – 8 minuten vast. Met het minutenlang vasthouden van stretchoefeningen stimuleer je het bindweefsel en herstel je je mobiliteit en flexibiliteit. Yin yoga is een perfecte partner van yang-yoga en andere vormen van bewegen, zoals rennen, fietsen, boxing en crossfit. Behalve dat deze specifieke vorm van yoga bijzonder efficiënt is voor het krijgen van soepele spieren, en een oefening is in kalmte en geduld, is het ook heerlijk voor het slapengaan.

 

Hatha yoga…………………( informatie volgt)

 

Yoga nidra………………( informatie volgt nog)

 

Meditatie………………..( informatie volgt nog)

 

 

Wat betekent ‘yoga’ nu eigenlijk?
Yoga komt van het Sanskrit woord ‘yui’  wat samenkomen of verbinden betekent. Als je aan mensen vraagt wanneer ze het meeste gelukkig zijn, hebben alle antwoorden op hun eigen manier te maken met verbinding.

Yui = verbinding

De verbinding  tussen lichaam, geest en Ziel speelt vandaag de dag een grote rol omdat we door de snelheid van ons modern leven vaak deze verbintenis kwijt lijken te raken.
En hoe we met onszelf in verbinding staan heeft weer veel invloed op hoe we ons verbinden met onze familie, vrienden, collega’s en partners.  Op een ander niveau ook hoe we ons verbinden met de aarde, de natuur, en het universum. Yoga leert hoe we met onszelf kunnen verbinden, meer bewust kunnen worden van deze verbintenis en alles om ons heen.

Yoga leert ons ook om in het NU te zijn (Atha) in elk moment met alles wat we doen. Het ontwikkelt onze gewaarwording. We worden zo steeds meer bewust van onze gedachten, onze woorden en onze acties.

Wat kan yoga voor jou betekenen? 
Als je yoga ‘mindful’ beoefend, kan yoga veel aspecten in je leven positief veranderen. Yoga werkt op veel niveaus, fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel en het heeft invloed op werkelijk alle lichaamscellen. Door middel van yoga- oefeningen worden we ons meer bewust van onze eigen unieke lichaamstaal, we leren haar beter begrijpen. We geven onze innerlijk leven de volle aandacht, hierdoor kunnen we contact maken met een stabiele stilte die ieder van ons in zich draagt. We zullen de innerlijke wijsheden gaan ontdekken en vertrouwen, ons enige echte leraar van de waarheid.

Yoga is all about getting more conscious of your mind, body, your lifestyle and your true self. If you practice mindfully yoga, you will get more and more aligned with your in most being.

When you are aligned with your inmost being you will have so much fun, feel better, sleep better enjoy life, can easily make decisions, have good relationships and you can better deal with stress- full situations. Life will still be challenging from time to time, that life, full of contrasts, but with yoga you will build a strong fundament so you whatever happens you know you can face it.

There are many paths of yoga
Karma: yoga about selfless activity
Jnana: yoga of knowledge
Bakthi:  yoga of devotion
Hatha: yoga of the physical

 

 

 

Join event